Hatékony tisztítószerek nagyanyáink boszorkánykonyhájából

Minden háziasszony rémálma a főzés utáni mosogatás, amikor meg kell birkózni a makacs, odaégett szennyeződésekkel. Mielőtt nekiveselkednél a kellemetlen súrolásnak, érdemes szétnézned a konyhában, és a nagymamáktól ellesni néhány időhatékony trükköt.
A sütő, vagy a zsíros, olajos edények tisztítása valószínűleg a következő tippek alkalmazása mellett sem lesz a kedvenc elfoglaltságod, viszont a hatékonyságuknak köszönhetően kisebb nyűgnek éled meg a feladatot.
Egyes számú csodafegyver: az ecet
A rozsdamentes edényekre lerakódott zsírok eltávolítására kiváló alternatíva az ecet. Meglepődtél? Pedig a minden konyhában megtalálható, olcsón beszerezhető alapanyag nem csak az ételeket dobja fel. Hatékonyságát a kifőzdékben használt sütőedényeknél is bizonyítja, tehát a te eszközeid sem jelentenek neki kihívást.
Így használd: keverj össze egy pohárnyi ecetet annyi vízzel, hogy ellepje a foltokat (ha az edény felsőbb részén van a szennyeződés, akkor használj több ecetet). A keverék 10 perces forralása után a mosogatás során enyhe súrolással eltüntethetők a foltok.
Gondolj a teflonedényeidre
Ebben az esetben megnehezíti a tisztítást a bevonat, amelynek épségére ügyelned kell. A lerakódott ásványi anyag maradványokat leggyorsabban a konyhai eszközök desztillált ecetbe mártásával távolíthatod el. Az alkalmazás egyszerű: keverj össze két evőkanál szódabikarbónát fél pohár ecettel és egy pohár vízzel, majd az előzőhöz hasonlóan10-15 percig forrald az oldatot. Az is megoldás, ha nagy szemű konyhasót forralsz ezekben a típusú edényekben, így a piszok a szemcsékhez tapad.
Így lesznek csillogó tűzálló edényeid
Te is imádod az ebben elkészített egytálételeket? Az elfogyasztásuk után maradó szennyeződéseket valószínűleg már nem. Az ecet ebben az esetben is a barátod: keverj össze egy rész ecetet négy rész vízzel. Lassú tűzön forrald fel, az ételmaradékok 5 perc után maguktól le fognak válni.
Az öntöttvas edények karbantartója
Valószínűleg tapasztaltad, hogy az öntöttvas edényekre könnyebben ráég az étel, mint a teflon társaikra. Most erre is mutatunk egy fillérekből kivitelezhető megoldást. Öt percig forralj egy liter vizet két evőkanál szódabikarbónával, majd öntsd az oldatot az edénybe. Ezt követően egy műanyag dörzsszivaccsal finoman súrold át, öblítsd ki, amikor pedig megszáradt, kend át néhány csepp olajjal.
Próbáld ki a konyhádban a bármelyik boltban beszerezhető alapanyagok hatását. Azon sem csodálkozunk, ha ezután elfelejted a boltok polcain lévő drága tisztítószereket.